Hoogtepunten van de dag 

  • Verkenning van Svartisen-gletsjer
  • Wet landing 
  • Avondentertainment en feestelijke sfeer 

Adembenemende momenten 

DAG 8: Svartisen 

Een betoverend winterlandschap vermengd met een vleugje opkomende lente. We varen diep het Saltfjellet-Svartisen Nationaal Park in, helemaal tot aan het einde, waar we voor anker gaan met uitzicht op de Svartisen-gletsjer in de verte. Na een snel ontbijt – natuurlijk met een stevige portie proteïne – trekken we onze wandelschoenen aan, wurmen ons in dikke jassen en doen genoeg lagen kleding aan om de tocht naar de gletsjer te beginnen.

Maar deze keer worden we voor het eerst aan land gebracht met de eigen zodiacs van het schip, een “wet landing” waarbij de zodiac-schipper ons zo dicht mogelijk bij de kust afzet zonder dat we een aanlegsteiger of tender nodig hebben. Het is een unieke ervaring, met de wind in onze haren en de camera’s weer in de aanslag. 

Prachtige wandeling

Een lichte wandeling van 6 kilometer staat op het programma, vaak onderbroken om de omgeving in ons op te nemen en weer vast te leggen op foto. De Nederlandstalige groep vindt elkaar snel en verkent gezamenlijk de voet van de gletsjer, terwijl we vrolijk kletsen over alles wat we al hebben gezien, onze families, vrienden en andere belevenissen. Het is een gezellige sfeer onder aangename mensen, waar iedereen elkaar helpt en tegelijkertijd de vrijheid heeft om de reis op zijn eigen tempo te ervaren.

De zon komt op, de zon gaat onder, maar we laten ons niet tegenhouden en lopen moedig door tot aan de voet van de gletsjer, waar we uitkijken over het meer dat naast de gletsjer is gevormd. En zoals altijd gaan we net iets verder dan gepland om het beste uitzicht te krijgen.

Bewondering van het schip

Op de terugweg worden we verwend door de bemanning met warme dranken en Noorse wafels met zure room en rode bessenjam. Aangezien dat de calorieën van het ontbijt al lang verbrand zijn, geniet iedereen van deze lekkernijen.

Met de kapitein van de HANSEATIC nature aan het roer van de zodiac keren we terug naar het schip, waarbij er nog tijd is voor een extra rondje om het schip om alle prangende vragen te beantwoorden en het schip in volle glorie te bewonderen.

Tijd voor een feestje

Bij aankomst in de haven aan het achtersteven van het schip (ook voor mijzelf de eerste keer dat ik de haven zie), gaan we rechtstreeks naar het restaurant voor de lunch. We blijven lang napraten terwijl we vertrekken van deze prachtige plek, op zoek naar het volgende wonder.

Na weer een schitterend diner is het tijd voor een feestje. Met zoveel medewerkers aan boord (meer dan 170 mensen) is het geen verrassing dat velen van hen verschillende talenten hebben. Vijf van hen, die normaal gesproken verantwoordelijk zijn voor de machinekamer en het aan land gaan met de zodiacs en tenders, blijken in hun vrije tijd een band te vormen die covers speelt van nummers uit de jaren 70, 80 en 90. Samen met de officieren die zich ontpoppen tot cocktailmeesters, is dit de perfecte mix voor een geslaagde avond. Natuurlijk is het hele Nederlandstalige gezelschap present en eindigen we de avond tot in de kleine uurtjes. Morgen is niet toevallig een dag op zee, waarbij rust en ontspanning centraal staan.

 

Neem contact op

Grand expedition Antarctica

Tot -28% korting!
Bekijk de route

Neem contact op