Hoogtepunten van de zeedagen

  • Land in zicht
  • Walvissen 
  • Positief nieuws
  • Jarige aan boord

Op weg naar South Georgia

Dag 7-8: Zeedagen, Shag Rocks & walvissen

Na het verlaten van de Falklandeilanden staan twee opwindende zeedagen op het programma om 1425 km naar South Georgia te overbruggen. Aan boord echter geen moment van verveling: inwijding tot de Zuidpoolregelgeving, Bio-security check, geschiedenislezingen, uitleg over de Antarctic Convergence verklaring, fitnesscursussen en uitleg over de convergentiezone.

 

ANTARCTIC CONVERGENCE

De Antarctic Convergence, bekend als het Antarctisch Polair Front, markeert de buitenrand van Antarctica. Het is een circumpolaire strook zee rond de zuidelijkste uithoeken van de Atlantische, Indische en Stille Oceaan die varieert tussen ongeveer 45° en 60° zuiderbreedte. De exacte positie is enigszins variabel, maar het is een zeer reëel en permanent kenmerk. De oppervlaktetemperatuur verandert met 2-3°C van de ene kant van de convergentie (poolfront) naar de andere.

 
De Antarctic Convergencezone markeert een cruciale biologische grens. Hier daalt koud, dicht oppervlaktewater uit de circumpolaire oceaan en stroomt het noordwaarts, waardoor een essentieel circulatiesysteem ontstaat. Dit gebied herbergt diverse planten, vogels, vissen en andere zeldzame dieren, kenmerkend voor Antarctisch water.
 
 

South georgia

South Georgia, beschreven als de Galapagos van de Zuidelijke Oceaan, herbergt majestueuze gletsjers en fjorden. De rijke geschiedenis en biodiversiteit maken het eiland een onmisbare stop. Duizenden koningspinguïns, zeeolifanten en pelsrobben sieren de zwarte stranden. Het eiland staat bekend als de hotspot voor krill, de voedselbasis van het Zuidelijke Oceaanleven.

South Georgia, ooit Roche Island genoemd, is rijk aan historische monumenten. Grytviken Kerk en begraafplaats, waar de poolreiziger Sir Ernest Shackleton rust, getuigen van de menselijke en natuurlijke geschiedenis. Kapitein James Cook hernoemde het eiland tijdens zijn ontdekkingsreis in 1775 ter ere van koning George III van Engeland.

South Georgia stond ooit bekend als Roche Island, genoemd naar de ontdekkingsreiziger Anthony de la Roché, maar werd later door de beroemde Britse ontdekkingsreiziger kapitein James Cook hernoemd ter ere van koning George III van Engeland. Cooks expeditie om de aarde te rond te varen leidde hem naar de kust van South Georgia op de terugreis. Tijdens het verkennen van de South Sandwich Islands was Cook de eerste ontdekkingsreiziger die het bestaan van het continent Antarctica correct voorspelde.

SHAG ROCKS & Walvissen

Shag Rocks, een groep rotsen, markeren de nabijheid van South Georgia. Op zo’n 240 km ten westen van South Georgia rijzen ze als haaientanden uit de zee. Dit zeskoppige rotseiland, gelegen in het Britse overzeese gebied Zuid-Georgië en de Zuid-Sandwicheilanden, markeert een cruciaal punt voor reizigers op weg naar Antarctica. Als je ze op de tweede dag van de reis vanaf de Falklandeilanden ziet, weet je dat de majestueuze South Georgia in de buurt is.

Na anderhalve dag op open zee is de opwinding tastbaar wanneer de Spitse rotsen in de mist verschijnen. Hoewel het slechts een eerste glimp van land is, verzamelt iedereen zich op de buitendekken, klaar voor een spectaculaire ervaring. De wateren rond de rotsen zijn een ideale plek om walvissen en duizenden zeevogels te spotten.

In de namiddag wordt het schip omringd door tientallen bultruggen die zich tegoed doen aan tonnen krill net onder het wateroppervlak. Het is een adembenemend schouwspel, alsof de natuur een exclusieve show opvoert voor de gelukkige toeschouwers aan boord. De dag bereikt zijn hoogtepunt met de aankondiging van de expeditieleider over de komende avonturen in South Georgia en de mogelijkheid om op Antarctica te kamperen voor degenen die dat willen.

JARIGE aan boord

Voor onze jarige hadden we nog iets extra in petto. Een uitnodiging voor een drink op het pool deck blijkt een onvergetelijk moment te zijn, waar officieren, passagiers en een verrassende taart samen komen. Champagne en Gin & Tonics stromen rijkelijk, waardoor een sfeer van gemeenschap en viering de reizigers omarmt.

De Shag Rocks blijken niet alleen geologische formaties te zijn, maar eerder poortwachters die reizigers begroeten en hen voorbereiden op de adembenemende ontdekkingen die nog komen gaan op het Antarctische avontuur.

 

Neem contact op

Grand expedition Antarctica

Tot -28% korting!
Bekijk de route

Neem contact op