Hoogtepunten van de dag

  • Betoverende aankomst in Ushuaïa
  • Excursie naar het Nationale Park van Tierra del Fuego
  • Voorbereidingen aan boord

Op weg naar het einde van de wereld 

Dag 3: ushuaïa

Tring Tring Tring…. De telefoon rinkelt, het is 3u15 op een vroege maandagochtend. Ondanks een korte nacht oogt iedereen fris en monter. Hoewel het verleidelijke comfort van de bedden iedereen uitnodigde om nog een paar keer om te draaien alvoren de dag echt zou beginnen. 

 Een onvergetelijk avontuur wacht en het begint met een uitgebreid intercontinentaal ontbijt in het Four Seasons hotel. Bij de ingang van het restaurant wacht een stand van de rederij, waar de vliegtickets voor iedereen klaarliggen. Na het zetten van een handtekening voor het afgeven van de benodigde volmacht voor het inchecken van de bagage, genieten we van een aangenaam ontbijt.

Omstreeks 5u15 haalt de bus ons op, op weg naar de internationale luchthaven van Buenos Aires. De stad slaapt nog, slechts een paar koplampen kleuren de straten. Een 40-minuten durende rit brengt ons naar de luchthaven met alleen onze handbagage. Op de luchthaven worden we als ware VIP’s begeleid naar security en de gate. Toch ontstaat er even een moment van paniek: iemand is zijn GSM vergeten. Gelukkig wordt het probleem na enkele telefoontjes opgelost. De GSM wordt later met een volgende vlucht naar het schip gestuurd.

De 3000 km lange vlucht duurt 3,5 uur en voert ons naar Ushuaia. Door de ramen bewonderen we uitgestrekte pampa’s rondom Buenos Aires, die zich honderden kilometers uitstrekken. Halverwege verandert het landschap in bergen en bereiken we de regio van Patagonië. Elk panoramisch uitzicht boven de bergen lijkt op een schilderij: witte bergtoppen, azuurblauwe meren onder een heldere hemel. Een ontbijt deed de tijd nog sneller voorbij gaan en voor we het weten is Ushuaia in zicht, de toegangspoort tot Antarctica.

Onze paspoorten worden aan de rederij overhandigd voor de nodige aanmeldingen. Alweer een zorg minder voor de passagiers. Eenmaal de bagage is aangekomen, neemt iedereen zijn eigen bagage om deze buiten de luchthaven aan de crew van het schip te overhandigen. Na controle van de kamernummers wordt de bagage direct naar de hutten van de passagiers gebracht.

Na bijna twee dagen onderweg te zijn, met tussenstops in Brussel, Frankfurt en Buenos Aires, zal het schip ons in de namiddag verwelkomen. Maar eerst staat er nog een lunch en een excursie naar het Nationale Park van Tierra del Fuego op het programma.

Ushuaia, gesticht als strafkolonie in de 19e eeuw, heeft zich ontwikkeld tot een boeiende stad met een rijke geschiedenis. De voormalige gevangenis is nu een interessant museum dat meer vertelt over de dwangarbeid, de eerste expedities naar de Zuidpool, en de geschiedenis van dit gebied en haar vroegere bewoners. Vandaag trekt Ushuaia 80.000 inwoners aan en heeft het de uitstraling van een skioord langs de kustlijn, omgeven door bossen.

 

Tierra del Fuego National Park

Ushuaia, gelegen aan het einde van de wereld, dient als de perfecte uitvalsbasis voor een ontdekkingstocht naar het adembenemende Tierra del Fuego National Park, ook bekend als Vuurland. Dit natuurpark, ’s werelds zuidelijkste, strekt zich uit over meer dan 600 vierkante kilometer pure wildernis, gevuld met subantarctisch bos dat je betovert. Een ruig landschap onthult fotogenieke baaien, majestueuze bergpieken, watervallen, gletsjers en dichte bossen, waardoor het een paradijs is voor natuurliefhebbers.

De dag begint met een schilderachtige busrit de heuvels op naar Hotel Las Hayas, dat ons trakteert op een subliem panoramisch uitzicht over de baai. Hier zien we ons schip in de haven, samen met nog vier andere schepen die ook avonturiers meenemen op hun droomreis naar Antarctica.

Na een voortreffelijke lunch met een smaakvolle Malbec-wijn neemt onze gids ons mee naar het Nationale Park. We rijden naar het einde van Nationale Route nr. 3, die start in Buenos Aires en 3085 km verder eindigt in het park. Dit punt markeert ook het einde van de Pan-Amerikaanse Route, die zich over 17.000 km uitstrekt van Noord-Amerika tot het uiterste puntje van Zuid-Amerika. Het park, doordrenkt van indrukwekkende schoonheid, biedt bossen, stranden, kliffen en meren die een rijk scala aan panorama’s opleveren. Allemaal vastgelegd op spontane foto’s.

Rond 16 uur gat het dan eindelijk verder richting het schip, de laatste containers werden aan boord gebracht. Een lading die alles bevat om de passagiers 18 dagen lang te laten genieten van gastronomische gerechten en een uitgebreide selectie wijnen. Aan boord staat de champagne klaar, gevolgd door een korte check-in en de mededeling van onze Zodiac-kleur. De passagiers worden verdeeld over 8 Zodiac-groepen, elk met ongeveer 25 leden. Het dagprogramma vermeldt de kleurenvolgorde wanneer elke groep wordt opgeroepen om zich naar de Zodiacs te begeven. Deze efficiënte logistieke aanpak zorgt ervoor dat iedereen de kans krijgt om zowel vroeg als laat aan land te gaan.

Om 18u30 verzamelt iedereen voor de veiligheidsoefening, uitgerust met het reddingsvest dat in de hutten te vinden is. Hier worden alle procedures voor noodsituaties uitgelegd, benadrukkend dat we naar een totaal afgelegen gebied gaan, weg van de bewoonde wereld, waar veiligheid altijd voorop staat. Die avond genieten we op het buitenterras van het diner terwijl Ushuaia langzaam aan de horizon verdwijnt. De reis is nu echt begonnen.

Neem contact op

Grand expedition Antarctica

Tot -32% korting!
Bekijk de route

Neem contact op